Saturday 28 October 2017

Ponovo aktuelna tema aerodroma u Bihaću

Vlada Federacije BiH odobrila je dva milijuna maraka iz entitetskog proračuna za financiranje početka gradnje civilnog aerodroma u naselju Golubić, nadomak Bihaća. Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, inače iz Bihaća, ocijenio je kako je na taj način ovaj dugo osporavani projekt konačno pokrenut sa mrtve točke. "Ovo je prvi korak u realizaciji projekta o kojem se godinama priča. Sada prelazimo sa riječi na djela i nadam se vrlo brzoj realizaciji odobrenih sredstava, te početnom uređenju prostora na lokalitetu aerodroma u Golubiću. Naravno, pred nama je dosta posla u vezi s ovim strateškim projektom, ali bitno je da smo konačno pokrenuli stvari", istakao je Dedić, izvještavaju Nezavisne.

     

Predviđeno je da se sredstva utroše u izradu projektne dokumentacije budućeg aerodroma, dobijanje potrebnih dozvola te za početak infrastrukturnog uređenja čitavog lokaliteta, a njihov utrošak nadzirat će Federalno ministarstvo prometa i komunikacija. Dedić je rekao kako je plan da se svake godine iz federalnog proračuna izdvaja po dva milijuna maraka, te je izrazio nadu kako će projekt u međuvremenu privući pažnju stranih investitora, s obzirom na to da su interesiranje već ranije pokazale neke kompanije iz Turske i nekih arapskih zemalja, čime bi se cijeli projekt financirao kroz javno-privatno partnerstvo.

Gradske vlasti u Bihaću su prošle godine formirale poduzeće "Aerodrom Bihać" i za njegovo financiranje je do sada utrošeno oko 70.000 maraka, od čega najveći dio na plaće zaposlenih i druge materijalne troškove. Inače, ukupna vrijednost budućeg aerodroma procijenjena je na oko 26 milijuna maraka i radi se o dugoročnom projektu čija bi realizacija, kako se procjenjuje, imala veliku ekonomsku korist za Bihać, ali i cijeli Unsko-sanski kanton.Zamisao gradskih vlasti je da se sadašnji sportski aerodrom u naselju Golubić, nekoliko kilometara od Bihaća, preuredi i prilagodi civilnom prometu. S obzirom na to da je aerodrom u vlasništvu grada, ne postoje nikakve imovinske pravne smetnje za realizaciju ovog projekta.

Idejno rješenje izgleda budućeg aerodroma predviđa proširenje sadašnje piste, a potom izgradnju kontrolnog tornja i drugih potrebnih pratećih sadržaja, te pristupnih putnih komunikacija.Pored gradskih vlasti, realizaciju ovog projekta snažno podržava i Vlada USK, koja je takođe obećala financijska sredstva za njegovu realizaciju."Ono što je karakteristično za ove prostore su vrlo loše komunikacijske veze. Izgradnja civilnog aerodroma bi u potpunosti oživjela cijelo područje, on bi imao izuzetan značaj za razvoj gospodarstva i turizma", smatra Husein Rošić, premijer USK.
Izvor: Nezavisne

No comments:

Post a Comment