Sunday 29 October 2017

Od danas počinje zimski red letenja na aerodromima u BiH

Od danas na aerodromima širom Bosne i Hercegovine počinje zimski red letenja. Zimski red letenja uvijek predstavlja smanjenje broja letova i putnika koji putuju ka razmin destinacijama. Ovo je posebno vidljivo na aerodromima u Bosni i Hercegovini gdje tokom zime praktično žive samo Sarajevski i Tuzlanski aerodrom, dok Banjalučki i Mostarski aerodromi ostaju neiskorišteni.


Na Aerodromu "Tuzla" avioni Wizz Aira lete po zimskom redu letenja koji će važiti do posljednje nedjelje u martu. U odnosu na vrijeme godišnjih odmora kada je sa Aerodroma Tuzla sedmično polijetalo 45 aviona za 16 destinacija, stupanjem na snagu zimskog reda letenja avioni će imati 30 polijetanja sedmično za 13 destinacija. Zimskom redu letenja nema letova za London, Bratislavu i Nirnberg ali su ove linije zastupljene u ljetnom redu letenja za narednu godinu pa se mogu do daljnjeg smatrati sezonskim linijama. 

                   
Zimski red letenja Tuzla i Sarajevo / izvor: flyinbosnian

Kada je riječ o Sarajevu, zimski red letenja donosi nekoliko promjena, prije svega putnici će biti u mogućnosti da lete ka 14 destinacija u 11 zemalja Evrope i Bliskog Istoka. Tako će 83 aviona letjeti nedeljno sa sarajevskog aerodroma, što je povećanje od 14 letova nedeljno u odnosu na prošlu godinu. Tokom zimskog reda letenja nekoliko aviokompanija će smanjiti ali i povećati broj nedeljnih letova. Ono što je bitno napomenuti jeste da prekosutra (31.10.) Qatar pokreće novu liniju ka Sarajevu iz Dohe.


Ostala dva BH aerodroma kao što smo već i nekoliko puta pisali neće imati značajnih promjena. Banja Luka ostaje sa jednom redovnom linijom iz Banje Luke ka Beogradu, sa izuzetkom 4 zakazana leta iz Geteborga. Kada je riječ o Mostaru, on kao i predhodnih godina ostaje bez velikog broja letova koje inače ima tokom ljeta, koji su inače najčešće charteri i sezonalne linije.

Piše: Srđan P.

No comments:

Post a Comment