Tuesday 5 September 2017

NOVOSTI: Mogući direktni letovi Croatia Airlinesa od Mostara do Zagreba

Na sastanku koji je održan u Zagrebu između Ljube Bešlića, Gradonačelnika Mostara i Olega Butkovića, Ministra mora, prometa i infrastrukture u Vladi Republike Hrvatske, dogovorena je mogućnost uspostavljanja letova između Zagreba i Mostara. Ovo bi značilo da bi se ova dva grada spojili direktnom vazdušnom linijom nakon 12 godina. Ovom sastanku prisustvovao je i predsjednik uprave Croatia Airlines-a Krešimir Kučko.

Croatia Airlines - Airbus A319 - 100 na Mostarskom aerodromu / Izvor: Zračna luka Mostar


Iz kancelarije gradonačelnika Mostara su poručili: "'Načelno je dogovorena mogućnost da se povezanost između Mostara, hercegovačkog središta, i Zagreba uspostavi u ljetnom redu letenja već od 1. travnja (juna) 2018.'' Naglašeno je da prema prijedlogu, letovi bi se odvijali dva puta nedeljno. U saopštenju se navodi i da:''U cilju realizacije ovog projekta, za otprilike mjesec dana, trebao bi se održati novi radni sastanak''. 
Linija za Zagreb je jedna od najišćekivanijih za "Zračnu luku Mostar" koja se prije svega oslanja na sezonske čartere, kojim Italijanski turisti koji posjećuju Hercegovinu i Međugorje. Prije nešto manje od 12. godina, postojala je linija čiji je operator bila nacionalna aviokompanija Bosne i Hercegovine "B&H Airlines", koja se trenutno nalazi u stečaju. Iako je linija bila operativna tokom ljeta, i činila je tri nedeljna polaska, zbog loših rezultata i izlaska Croatia Airlines-a iz codeshare-a, linija je obustavljena krajem ljetne sezone.
Ono što je interesantno je da tokom juna, na 51. sjednici Vlade Hercegovačko-neretvanske zupanije donijela je odluku kojom je odobrila prijenos 150.000 KM za subvencionisanje letova i osiguravanje prihvata i otpreme vazduhoplova, putnika i roba. Što bi moglo značiti da će se najave za niskobudžetne letove Wizz Air-a ili Eurowings-a mogle ostvariti. Najprije da bi to moglao biti Wizz sa kojim je aerodrom u poodmakloj fazi pregovora za letove ka Švedskoj.
Piše: Srđan Petković

No comments:

Post a Comment