Monday 4 September 2017

NOVOSTI: Istorijski mjesec za Sarajevski aerodrom

Nakon uvođenja novih linija Wizz Air-a, TUIfly-a, Nesma Airlines-a i Wataniya Airways-a, Sarajevski aerodrom bilježi sve bolje rezultate kako po broju putnika, tako i u kargo saobraćaju. Kroz „Međunarodni aerodrom Sarajevo“ je tokom mjeseca avgusta prošlo ukupno 144 330 putnika, što je povećanje broja opsluženih putnika u avgustu za 22% u poređenju sa istim mjesecom prošle godine. Kada je riječ o kargo saobraćaju, zabilježeno je povećanje od 15% u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je 217 745 kg komercijalnog karga. Značajno je povećan i broj aviooperacija, i to 20%, što u broju avioperacija predstavlja 1 508. Ovim je avgust mjesec 2017. godine ušao u istoriju Sarajevskog aerodroma kao najprometniji mjesec ikada.

 
flydubai sleće na Sarajevski aerodrom  2.9.2017. / Izvor: Aeronautika:BA

Iz Sarajevskog aerodroma su poručili: „Međunarodni aerodrom Sarajevo je kroz anganžman cijelog kolektiva uspješno odgovorio svim izazovima i zadacima koji nužno prate ovako značajan i ubrzan porast broja putnika i avio operacija. Posebno je bitna činjenica da je rukovodstvo aerodroma kontinuirano vodilo aktivnosti na širenju odnosno poboljšavanju aerodromskih kapaciteta u okviru trenutnih mogućnosti, te aktivnosti na privlačenju novih aviokompanija. Bez takve strategije ovakav rast ne bi bio moguć, a to opredjeljenje rezultiralo je besprijekornom uslugom putnicima, aviokompanijama i drugim našim partnerima.   
Već u prvih sedam mjeseci ove godine, pet aviokompanija je  započelo operacije sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, čime najveći aerodrom u našoj zemlji nastavlja impresivan rast na svim poljima, a što direktno doprinosu jačanju ekonomske slike Bosne i Hercegovine i razvoju turističkih potencijala, ali i omogućava našim građanima sve širi izbor kada su u pitanju europske i svjetske destinacije.

Da je aerodrom na dobrom putu, potvrđuju i rezultati u prvih osam mjeseci 2017., koji kažu da je kroz aerodrom prošlo 668 338 putnika, što je povećanje od 14% u odnosu na isti period prošle godine, uporedo sa povećanjem obima aviooperacija za 14% na 8 776, i obima kargo saobraćaja, koji je povećan za 55%, i ukupno iznosi 2 084 227kg.  Sa ovakvim povećanjem, i već najavljenim letom Qatar Airways-a za Dohu, koji kreće od 31. oktobra, realno je očekivati da broj putnika pređe 1 milion, iako treba imati na umu na najveći dio aviosaobraćaja na Sarajevskom aerodromu se odvija ljeti, što bi moglo ugroziti ovakve računice, upravo su zbog toga i oprezni zaposleni na aerodromu sa davanjem predviđanjima..

Piše: Srđan Petković

No comments:

Post a Comment