Sunday 28 January 2018

Počinje izgradnja rashladne komore na Sarajevskom aerodromu

Na sarajevskom aerodromu sutra, 25. januara počinje izgradnja rashladne komore, pa će od proljeća 2018. biti moguć izvoz lako kvarljive robe kao što su meso, mlijeko i mliječni proizvodi, te voće i povrće, izvijestila je TVSA. 

Investicija vrijedna više od 300.000 KM povećaće mogućnosti privrednika iz BiH da svoje proizvode plasiraju na nova tržišta, prije svih arapskih zemalja. 
Iz Opštine Ilidža su istakli da su izdali sve potrebne papire za gradnju rashladne komore i proširenje kapaciteta aerodroma. 
Gradnja rashladne komore kapaciteta 80 tona, odnosno 64 euro palete, trebalo bi da bude okončana za 60 dana. 
- Rashladna komora imaće površinu od 230 m2 sa temperraturom od 0 do 5 stepeni i biće usklađena sa potrebama za proizvode koji traže taj režim - rekla je za TVSA Belma Čurković iz Aerodroma Sarajevo. 
Gradnji rashladne komore posebno se raduju prerađivači mlijeka jer do sada nisu mogli izvoziti avionom, posebno u arapske zemlje. 
- Za nas to znači da će za par sati avionom jogurti i pavlake biti na policama katarskih prodajnih lanaca - naglasio je poduzetnik Adin Fakić. 
Fakić ističe da plasman brodom nije mogao biti realizovan za proizvode s kratkim rokom trajanja, jer plovidba do zemalja Zaliva traje i do 30 dana.
izvor: indikator.ba

No comments:

Post a Comment