Monday 11 December 2017

BHDCA: Na 149. sjednici generalnih direktora ECAC-a usvojena zajednička izjava



Generalni direktor BHDCA Đorđe Ratkovica učestvovao je, u Parizu 7. decembra na 149. sastanku generalnih direktora zrakoplovnih vlasti država članica Evropske konferencije civilnog zrakoplovstva (ECAC). Tom prilikom, a povodom 7. decembra, Međunarodnog dana civilnog zrakoplovstva, usvojena je Izjava u kojoj su izrazili čestitke svima koji su uključeni u sektor zračnog prevoza, bilo da su uključeni direktno ili indirektno.


U izjavi se ističe da su sigurnost letenja, zrakoplovna sigurnost i održivost civilnog zrakoplovstva ključni ciljevi kojima zrakoplovne vlasti okupljene u ECAC-u posvećuju svoju pažnju.

„Prognoza koja predviđa da će se broj putnika skoro udvostručiti u sljedećih 20 godina donosi velike izazove. Zajedno sa Evropskom komisijom, u saradnji sa ICAO-om i drugim zrakoplovnim institucijama, organizacijama i udruženjima, zrakoplovne vlasti država članica ECAC-a će se posvetiti stalnom unapređenju regulatornog okvira, njegovoj punoj implementaciji, redovnoj kontroli i obuci zaposlenih u oblasti zrakoplovstva. Od najvećeg značaja je uloga zrakoplovne industrije na međunarodnom i na nacionalnom nivou i saradnja koju ćemo razvijati sa njom“, navodi se u Izjavi.
Takođe, države članice ECAC-a iskoristile su priliku proslave Međunarodnog dana civilnog zrakoplovstva da ponovo naglase svoju opredjeljenost za smanjenje emisije CO2 kao što je navedeno u ICAO-ovoj rezoluciji o 'CORSIA-i' usvojenoj u oktobru 2016, a prvobitno navedenoj u 'Bratislavskoj deklaraciji' država članica ECAC-a usvojenoj u septembru 2016. godine.

Države članice ECAC-a ostaće posvećene tome da zračni prevoz, kao jedan od sektora koji ima najbrži globalni i evropski ekonomski rast, može putnicima pružiti najveći nivo udobnosti i jednostavne procedure uz istovremeno ispunjavanje najvećih standarda sigurnosti letenja i zrakoplovne sigurnosti.

ECAC spaja veću grupu država od bilo koje evropske organizacije koja se bavi civilnim zrakoplovstvom, jer se sada sastoji od 44 države članice. Smješten u Parizu, ECAC od 1955. promoviše stalni razvoj sigurnog, efikasnog i održivog evropskog sistema zračnog transporta. Pri tome nastoji da uskladi politiku i praksu civilnog zrakoplovstva među svojim državama članicama i da unaprijedi razumijevanje po pitanjima politike između svojih država članica i drugih regiona u svijetu.
Izvor: BHDCA

No comments:

Post a Comment